neděle 1. září 2013

Najnebezpečnejšia exotická infekčná choroba – Malária

mapa-malarie-vychodZo  všetkých exotických infekčných chorôb je najnebezpečnejšia malária. Ročne na ňu ochorie približne 300 –500 miliónov ľudí, pričom až 1 – 3 milióny z nich chorobe podľahne. Väčšina obetí žije v tropickej a subsaharskej Afrike, no nebezpečným formám malárie je vystavených až 40 % svetovej populácie. malaria_plazmodia_01Malária je spôsobená plazmódiami, parazitickými prvokmi kmeňa Apicomplexa a ich prenášačom na človeka je komár rodu Anapheles presnejšie Anopheles maculipennis.
Mala aria v stredovekej taliančine znamená zlý vzduch. Občas sa kvôli typickým prejavom označuje aj ako zimnica. Pretože doterajšie snahy o vývoj vakcíny zatiaľ nemali väčší úspech. Jedinou skutočne spoľahlivou možnosťou ochrany pred smrteľnými následkami tejto nebezpečnej choroby je preventívne užívanie tabliet. Priebeh ochorenia môže v niektorých prípadoch byť veľmi rýchly, keď dochádza k životunebezpečným stavom. Zlyhávajú životne dôležité orgány a nastáva kóma. Veľmi rizikový je priebeh ochorenia u detí.
Aktívna malária (najmä typu Falciparum) si okamžite žiada hospitalizáciu pacienta. Pri včasnom a vhodnom dávkovaní liekov je možné pacienta celkom uzdraviť. Kedysi veľmi účinný liek Chloroquine, používaný v rámci prevencie i liečby už v súčasnosti v mnohých oblastiach nezaberá, kvôli získanej rezistencii plazmódií. V týchto lokalitách sa aplikuje Mefloquine (Lariam). Je zaujímavé, že antimalariká majú všeobecne veľmi negatívnu povesť, pritom napr. najobávanejší Lariam nespôsobuje až 97 % užívajúcim vôbec žiadne problémy. Dve percentá majú len mierne nežiadúce reakcie a zostávajúce percento závažnejšie. Sú známe prípady, keď bol Lariam užívaný aj päť rokov bez akýchkoľvek problémov.
Cestovatelia sa často bránia preventívnemu užívaniu jednej tablety raz týždenne a skôr uprednostňujú možnosť tzv. stand-by, teda pohotovostnej samoliečby. Bez laboratórneho vyšetrenia sa však nedá diagnóza malárie potvrdiť a odlíšiť ju od iných chorôb rovnako spojených s horúčkou. Cestovateľ odmietajúci užiť preventívne jednu tabletu týždenne, tak môže úplne zbytočne pri zvýšenej telesnej teplote užiť šesť tabliet v priebehu niekoľkých hodín pri samoliečbe, čo je pre organizmus neporovnateľne väčšia záťaž. Malaria_komarV malarickej oblasti nie je infikovaný každý komár, môžete mať šťastie, ale aj nemusíte. Je to ako ruská ruleta a v hre je váš život. Sú známe prípady „hrdinov”, ktorí odmietajú užívať antimalariká s argumentom, že už v danej oblasti boli dvakrát a maláriu nedostali. Následne ich tretia návšteva takmer stála život.  Prvé príznaky malárie nemusíte včas rozpoznať, niekedy sa môže prejaviť chrípkovými symptómami a hnačkou, dokonca aj bez horúčky. Pokiaľ vám malarický parazit zablokuje prítok krvi k životne dôležitým orgánom ako mozog alebo obličky, na liečbu môže byť už neskoro.
Poznáte príznaky malárie? Jej prvými príznakmi sú horúčka, triaška, bolesť kĺbov, bolesti brucha, zvracanie. Môže sa objaviť aj pocit mravenčenia v pokožke, najmä u malárie spôsobenej Plasmodium falciparum.

Malaria_ryzove poliaMalaria_stojata vodna plocha
Výskyt malárie v konkrétnej oblasti závisí od nadmorskej výšky, ročného obdobia a ďalších faktorov. Najväčšia hustota lariev komárov je v stojatej vode s vegetáciou a v tieni. Častým miestom liahne komárov sú ryžové polia. Dolet komárov je len pár kilometrov. Môže sa tak kľudne stať, že zatiaľ čo jedna dedina má s maláriou problém, vo vedľajšej je situácia bezproblémová. V dnešnej dobe je naviac výrazným fenoménom migrácia populácie z vidieka do miest a to na všetkých kontinentoch. Pretože prenášači malárie žijú v subtrópoch a trópoch prakticky všade (dokonca i u nás v Európe), k nákaze môže dôjsť i mimo typickej endemickej oblasti.
Malaria_kapsule_pilulkymoskytiera
Pri pobyte v oblastiach s výskytom malárie je potrebné užívať účinné profylaktiká, nosiť dlhé rukávy a nohavice, používať impregnované moskytérie proti komárom. Nákup repelentov alebo liekov je určite v rozvojových krajinách lacnejšie, nemusia však obsahovať účinnú látku alebo iba jej stopové množstvo. A to nehovoriac o podmienkach ich skladovania (teplo, vlhko, pleseň, obchádzanie exspirácie a pod). Pokiaľ ste v danej krajine nikdy neboli, vezmite si z domu aspoň minimálnu zásobu liekov pre začiatok pobytu, než sa na mieste zorientujete. Je potrebné si uvedomiť, že zákernosť infekčných chorôb je v tom, že ich okolo seba nevidíte. Keď vystúpite z lietadla v endemickej oblasti závažného ochorenia, kde môže byť Váš život vystavený riziku, až do momentu prepuknutia infekcie o ňom nemusíte vedieť. Aj keby ste boli zaočkovaný proti všetkým možným ochorenia, existuje mnoho ďalších, ktorým sa nedá očkovaním predísť. Zo zdravotného hľadiska je to najlepšie, čo sa nám môže stať, že lieky zo svojej cestovnej lekárničky za niekoľko rokov vyhodíme po uplynutí ich expirácie bez použitia jedinej tabletky.
A na záver ešte jedno odporúčanie. Informujte sa pred odchodom u špecialistu na očkovanie a cestovnú medicínu. Praktický lekári nemajú časovú kapacitu sledovať epidémie prebiehajúce vo svete a aktuálny vývoj epidemiologickej situácie.

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

0 komentářů:

Okomentovat