neděle 1. září 2013

Palma de Mallorca

Palma de Mallorka_1Palma de Mallorca oficiálne len Palma, v katalánčine tiež Ciutat de Mallorca je prístav na ostrove Mallorca v Stredozemnom mori a hlavné mesto autonómneho spoločenstva Baleáry v Španielsku. Nachádza sa na južnom pobreží ostrova v Zátoke Paliem. Palma de Mallorca bola založená v roku 123 pred n. l. Rimanmi a stala sa významným strediskom obchodu v západnom Stredomorí. Po krátkej nadvláde Vandalov dobyli mesto v roku 903 Arabi. Za ich vlády získala Palma titul hlavného mesta ostrova a bola pomenovaná Medina Mayurca. V tom čase prežívalo mesto najväčší rozkvet, bolo postavených mnoho stavieb v maurskom štýle.
Palma de Mallorka_ulicky_04Palma de Mallorca je charakteristická množstvom obchodov s dizajnérskym oblečením, samozrejme za “rebaja” zľavnenú cenu. V tejto úžasnej metropole, v ktorej sa dopĺňa moderné s historickým, malebné úzke uličky s veľkými a pulzujúcimi ulicami, nájdete tak moderné obchodné centrá ako aj malé obchodíky so suvenírmi, schované útulné kaviarničky a divoké diskotéky. Pešia zóna v meste priamo vyzýva k večerným prechádzkam. Ulice La Rambla a Paseig des Born boli predtým obyčajné prírodné kanály na odvod dažďovej vody do mora. Dnes ožívajú hlavne večer a sú významným centrom diania.
Goticka_katedrala_La_Seu_03Dominantou historickej časti mesta, ktorá sa rozkladá v okolí rušného Plaça Espanyol a v susedstve prístavu, je veľká gotická katedrála, ktorú miestni obyvatelia nazývajú La Seu. Je to pôsobivá architektonická pamiatka, jedna z najväčších svojho druhu na svete. Bola vybudovaná na mieste, kde kedysi stávala arabská mešita. Stavba bola zahájená za vlády kráľa Jakuba l., ktorý podľa povestí prisľúbil nechať postaviť skvostnú katedrálu, ak on aj s celým vojskom vyviazne živý a zdravý z krutej morskej búrky a ak zvíťazí v bitke o vtedajšiu arabskú Mallorcu. Obe jeho modlitby boli vypočuté, a preto svoj sľub skutočne splnil.
Goticka_katedrala_La_Seu_04Základný kameň katedrály bol položený v roku 1230 a stavba trvala stovky rokov, dokončená bola až v roku 1601. Zaberá plochu približne 6600 m2, na dĺžku meria 121 metrov, široká je 55 metrov a výška hlavnej lode je 44 metrov. Najúžasnejší pohľad na ňu je z mora, od ktorého ju oddeľuje len cesta a Parc de la Mar.
Do katedrály sa dá vstúpiť troma bránami, za najpôsobivejšiu možno považovať Portal del Mirador, umiestnenú v južnej stene chrámu. Západná brána sa nazýva Portal Major. Zo severnej strany sa vstupuje bránou Portal de l’Almoina a v súčasnosti je to jediný vchod, ktorým môžu turisti do katedrály vchádzať. Preslávené rozetové okná prepúšťajú dovnútra zvláštne farebné svetlo, vďaka ktorému si katedrála plným právom zaslúžila pomenovanie “katedrála svetla”. Najväčšie a zároveň najkrajšie z nich je vytvorené z 1236 kusov farebného skla.
Obdivovatelia Gaudího diela smerujú do blízkosti hlavného oltára, nad ktorým je zavesený Baldachýn s osvetlením, predstavujúci tŕňovú korunu, ktorý patrí k jeho najdiskutovanejším počinom v katedrále, napriek tomu alebo práve preto, že nebolo nikdy úplne dokončené a to čo návštevníci vidia, je v skutočnosti iba návrh, finálne dielo malo byť vyrobené z tepaného železa. V oboch bočných lodiach katedrály je umiestnených niekoľko kaplniek. Zaujímavá je kaplnka v blízkosti hlavného oltára, kaplnka Najsvätejšej Trojice – Capella de la Trinitat, v ktorej ležia ostatky malorských kráľov, táto pôvodne klasická hrobka bola neskôr nahradená sarkofágmi.
Almudaina_Palma_de_Mallorka_01Hneď vedľa katedrály stojí palác Almudaina, pôvodné sídlo maurských vezírov a neskôr rezidenčný palác malorských kráľov. Palác má obdĺžnikový pôdorys a je obklopený štyrmi vežami, najznámejší je tzv. Veža anjela. Na kráľovskom nádvorí Patio del Rey stojí kaplnka sv. Anny, Capilla de Santa Ana, s románskou bránou z červeného mramora. Dnes je v paláci historické múzeum.
Arabske_kupele_Palma_de_MallorkaArabské kúpele sú takmer jedinou maurskou pamiatkou v meste. Pozostatok kúpeľov, ktoré tvorili súčasť arabského paláca z 10. storočia. Do dnešnej doby sa zachovala iba sieň pre parný kúpeľ.
Goricky_hrad_Castillo_ de_ BellverGotický hrad zo 14. storočia, Castillo de Bellver, stojí na pahorku nad mestom. Je veľmi peknou ukážkou stredovekej pevnostnej stavby kruhového tvaru. Do roku 1349 slúžil ako kráľovská rezidencia, neskôr ako väzenie. Z hornej terasy je krásny výhľad na mesto a zátoku.
Bazilika_de_San_Francisco_Palma_de_MallorkaBazilika de San Francisco bola založená v roku 1232 Jakubom I. Aragonským. Za hlavným oltárom je hrobka “otca katalánčiny”, mysliteľa a filozofa Ramona Llull. Z tohto kláštora vyšiel Juniper Serra, zakladateľ San Francisca v Kalifornii.
Santa_Eulalia_Palma_de_MallorkaFarský kostol Santa Eulalia bol jedným z prvých kostolov postavených po znovudobytí ostrova kresťanmi. V jeho interiéri môžete vidieť peknú zbierku stredovekých doskových obrazov.
Palac_Solleric_Palma_de_MallorkaPalác Solleric je najväčší a najznámejší šľachtický palác v Palme postavený v štýle Malorskej architektúry zmiešanej s prvkami francúzskeho a talianskeho baroka. Dnes je využívaný ako kultúrne centrum, výstavná sieň aj informačná kancelária.
Letisko_Son_Sant_Joan_Palma_de_MalorkaNeďaleko mesta sa nachádza letisko Son Sant Joan , ktoré patrí medzi najvyťaženejšie v Európe. Lietadlá tu pristávajú a vzlietajú každú minútu.
Pristav_Palma_de_Mallorka_02Súčasťou mesta je aj veľký prístav, ktorý sa tiahne pozdĺž zátoky v dĺžke cca 4 km. Okrem dopravného prístavu tu nájdete aj veľký jachtový prístav lemovaný palmovou promenádou Paseo Marítimo.
V metropole sa zaujímavých pamiatok nachádza ešte oveľa viac, je však potrebné spomenúť, že Palma nie je atraktívna len z historického hľadiska. Turistom ponúka bohaté možnosti vyžitia ako vo dne, tak aj v noci. Obchodné a kultúrne centrum mesta ponúka všetky nákupné a zábavné možnosti. Pravidelne sa tu konajú cigánske trhy, ktoré majú úžasnú atmosféru a zohnať na nich môžete naozaj krásne veci. Najesť sa potom môžete v tradičných španielskych reštauráciách.
Galéria

0 komentářů:

Okomentovat