neděle 1. září 2013

Desať najkrajších miest Austrálie

velka-koralova-barieraPreslávené pláže, centrálna púšť, mestá pri pobreží, národné parky na severe a vinice na juhu. Krajina na opačnom konci sveta láka zástupy cestovateľov a vybrať si na najväčšom ostrove a najmenšom svetadiele vôbec nie je jednoduché. Podľa cestovateľského serveru Global Grasshopper vám prinášame desať tipov na miesta, ktoré by ste počas návštevy u protinožcov nemali obísť.
velka-koralova-bariera_6velka-koralova-bariera_5velka-koralova-bariera_2
1. Veľká útesová bariéra
Najväčší koralový, jeden zo siedmych prírodných divov sveta, pozostáva z troch tisícok útesov a menších i väčších ostrovov. Tiahne sa pozdĺž tristo kilometrového pobrežia štátu Queensland. Je dlhá približne 2 300 km, široká 2 až 150 km a možno ju vidieť z vesmíru. Dĺžka útesu je približne rovnaká ako celé západné pobrežie USA. Od pobrežia je vzdialená väčšinou 8 – 180 km. V roku 1981 bola zaradená medzi biosférické rezervácie UNESCO. Miestny ekosystém sa vyvíjal tisíce rokov. Je tu veľké množstvo jedinečnej miestnej fauny a flóry. Tento koralový útes je najväčšia konštrukcia postavená živými tvormi.
velka-koralova-bariera_3velka-koralova-bariera_4velka-koralova-bariera_1
uluru_32. Uluru a centrálna púšť
Uluru je skalnatá vyvýšenina, ktorá vznikla eróziou okolitej planiny. Tento jednoliaty pieskovcový útvar leží uprostred austrálskeho vnútrozemia pri Alice Springs a národnom parku Uluru-Kata Tjuta v oblasti nazývanej červené srdce Austrálie. Má veľké množstvo prameňov, zaplavených dier, jaskýň a starovekých malieb. Svetoznámy pieskovcový útvar je vysoký 348 m (vo výške 863 m n. m.), pričom jeho väčšia časť je pod zemou. Obvod útvaru je 9,4 km. Uluru je známe aj tým, že mení farbu v závislosti od ročného obdobia a času dopadu svetla. Pri západe slnka je monolit červený, počas zriedkavých dažďov nadobúda striebristo sivú s čiernymi pruhmi, ktoré tvoria riasy v ryhách kade tečie voda. Pre miestnych Aborigencov je hora posvätná. Uluru je zapísané aj na zozname Svetového dedičstva UNESCO.
uluruuluru_1uluru_2
uluru_5uluru_4uluru_6
sydney3. Sydney
Sydney je hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales a tiež najväčšie a najstaršie mesto v Austrálii, založené v roku 1788. S predmestiami má dnes viac ako 4,6 milióny obyvateľov a je najvýznamnejším finančným, dopravným, obchodným a kultúrnym centrom. Obdiv si získalo vďaka svojmu prístavu, prekrásnemu pobrežiu, teplému a príjemnému podnebiu a kozmopolitnej kultúre. Nachádza sa na východnom pobreží Austrálie. Z východu je obklopené Tichým oceánom a zo západu je ohraničené Modrými horami. V Sydney sa nachádza najväčší prírodný prístav na svete, Port Jackson, viac ako 70 pláží, vrátane svetoznámej pláže Bondi. Rozlohou 1 687 km² sa Sydney s predmestiami približuje rozlohe širšieho Londýna, no má iba 50% jeho populácie. Centrum a širšie okolie Sydney môžete rovnako pozorovať z neďalekej vyhliadkovej veže, ktorá patrí medzi najvyššie na južnej pologuli.
sydney_3sydney_2sydney_1
Great-Ocean-Road4. Great Ocean Road
Scénická cesta sa tiahne pozdĺž pobrežia južnej Austrálie v štáte Victoria, medzi mestami Torquay a Warrnambool. Cesta bola postavená v rokoch 1919 a 1932 vojakmi vracajúci sa z frontu a leží pri nej najväčší vojnový pomník, venovaný obetiam prvej svetovej vojny. Je to zároveň dôležitá  turistická atrakcia v regióne, ktorá sa vinie cez rozmanitý terén pozdĺž pobrežia a poskytuje prístup k niekoľko prominentných pamiatkam, vrátane vápencovej formácie vystupujúcej z more, Dvanástim apoštolom. Obzvlášť pôsobivá je pri západe slnka, keď sa pri vyhliadkovej plošine na niekoľko minút zastavia všetky prechádzajúce autá.
Great-Ocean-Road_3Great-Ocean-Road_2OLYMPUS DIGITAL CAMERA
byron-bay5. Byron Bay
Byron Bay je pobrežné mesto nachádzajúce sa vo vzdialenom severovýchodnom rohu štátu Nový Južný Wales v  Austrálii. Nachádza sa 772 km severne od Sydney a 165 km južne od Brisbane. Mekka pre všetkých austrálskych aj medzinárodných hippies. Maják z roku 1901 na myse Byron obklopuje dažďový prales, ostré útesy aj upravené parky. Z najvýchodnejšieho výbežku Austrálie môžete pozorovať migrujúce veľryby a v noci nádherné, jasné hviezdy.
byron-bay_2byron-bay_1byron-bay_4
Phillip Island_36. Phillip Island
Ostrov pri južnom pobreží blízko Melbourne s rozlohou desať tisíc hektárov pokrývajú mangrovy, močiare a buš a zároveň pláže ako z pohľadníc. Phillip Island je austrálsky ostrov nachádzajúci sa asi 140 km juhovýchodne od Melbourne. Pomenovaný je podľa Arthura Phillipa, prvého guvernéra Nového Južného Walesu. Ostrov tvorí prirodzenú bariéru a chráni plytké vody západného prístavu pred nárazovými vlnami. Má dĺžku 26 km a šírku 9 km s rozlohou cca 100 km². Betónový most (pôvodne drevený most) s dĺžkou 640 m spája pevninu s ostrovom. Kúzlo ostrovu dodávajú aj tučniaky, ktoré sa každý večer vracajú od pobrežia alebo tulene vyhrievajúce sa na útesoch.
APhillip Island_1Phillip Island
fraser-island_37. Fraser Island
Fraser Island je ostrov nachádzajúci sa pozdĺž južného pobrežia Queenslandu asi 200 km severne od Brisbane. Jeho dĺžka je asi 120 km a šírka približne 24 km. Je považovaný za najväčší piesočný ostrov sveta s rozlohou 1840 km². Nájdete tu dažďové pralesy, lesy eukalyptusovníkov, mangrovové lesy, rašeliny, močiare, piesočné duny a pobrežné vresoviská. Na rozdiel od mnohých iných piesočných ostrovov, rastlinný život je bohatý vďaka prirodzene sa vyskytujúcich mykorhíznym hubám prítomným v piesku, ktoré uvoľňujú živiny vo forme, ktorá môže byť absorbovaná rastlinami.  Vyskytuje sa tu niekoľko druhov cicavcov, rôznorodé vtáky, plazy a obojživelníky. Ostrov sa stal známy kvôli príbehu lodného vraku menom Eliza Fraser. Dnes je ostrov  populárnou turistickou destináciou a patrí pod ochranu prírodného dedičstva UNESCO.
fraser-islandfraser-island_1fraser-island_2
Blue_Mountains_48. Modré hory
Modré vrchy (Blue Mountains) pohorie 100 km na západ od mesta Sydney v Austrálii. Jeho charakteristikou sú mohutné, priepasťami a roklinami rozorvané pieskovcové hory, vodné pramene a vodopády. Najvyšší vrchol je Birds Rock, ktorý má 1 180 m. Územie Modrých vrchov je od roku 2000 zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO vďaka rozsiahlej, prevažne zalesnenej pieskovcovej náhornej plošine. Sú tu vzácne druhy eukalyptov. Okolo dediniek roztrúsených po Blue Mountains vedú náučné chodníky plné dych vyrážajúcich výhľadov. Na niektoré svahy sa dá dostať lanovkou.
Blue_Mountains_6Blue_Mountains_5Blue_Mountains_3
Blue_Mountains_2Blue_Mountains_1Blue_Mountains
kakadu_19. Národný park Kakadu
Národným parkom na úplnom severe Austrálie, 171 km juhovýchodne od mesta Darwin s rozlohou takmer dvadsaťtisíc kilometrov štvorcových pretekajú štyri rieky. Rozmanitá krajina je domovom početných druhov rastlín a živočíchov. Na niektorých útesoch môžete zbadať aj staré nástenné maľby domorodých Austrálčanov. Nájdete tu napríklad 200 metrov vysoký vodopád Jim Jim Falls, komunitu domorodcov a skalný útvar Nourlangie. Priamo vo vnútri parku sa nachádza uránová baňa Ranger, ktorá je jedna z najproduktívnejších na svete. Svoj názov získal park podľa zlej výslovnosti slova Gagudju, ktoré pochádza z dnes už nepoužívaného jazyka miestnych domorodých obyvateľov, žijúcich v jeho severnej časti. Územie parku je dôležité aj z archeologickej stránky. Je známy pre svoje rozsiahle skalné maľby. V lokalite Ubirr sa nachádzajú kresby, z ktorých väčšina je stará okolo 2 000, no najstaršie až 20 000 rokov. Park bol v roku 1981 zapísaný do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.
kakadu_3kakadukakadu_2
BarossaValley_210. Barossa Valley

Barossa Valley je svetoznáma vinárska oblasť vzdialená 60 km od Adelaide. Je domovom pre niektoré z najstarších viníc na svete, ktoré formovali krajinu austrálskeho vína. Oblasť má teplé, kontinentálne podnebie a širokú rozmanitosť terénu. Každoročne láka turistov na týždenné festivaly dobrého jedla a vína.
barossa-valley3BarossaValley_1barossa_valley 
 zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.

0 komentářů:

Okomentovat