neděle 1. září 2013

Život v nehostinných nebeských výšinách

na streche sveta_3Kirgizský kočovníci v Afganistane prežívajú na jednom z najodľahlejších a najvyššie položených miest na našej planéte. Je to život v nehostinných nebeských výšinách. Svoju domovinu volajú Bam-i dunja, čo znamená „strecha sveta“. Ich svet tvoria dve dlhé, ľadovcom vyhĺbené údolia, ukryté hlboko vo vysokých horách Strednej Ázie. Údolia akoby vyčnievali zo severovýchodného kúta Afganistanu. Tento pás zeme sa nazýva aj Vachánský koridor. Obklopuje ho zo severu Tadžikistan z juhu Pakistan a z východu Čína. Je veľmi úzky, jeho šírka v niektorých miestach nepresahuje 10 kilometrov. Koridor má dĺžku zhruba 320 kilometrov. Nadmorská výška je tu viac než 4 250 metrov. Vietor je veľmi silný, nič sa tu nedá vypestovať. Teplota sa pohybuje pod bodom mrazu až 340 dní v roku.
na streche sveta_13na streche sveta_14na streche sveta_16
Mnohí kočovníci počas celého svojho života nevideli strom. Muži majú na starosti stáda a obchod. Veľká časť ťažkej každodennej práce preto zostáva na ženách. Je to život na úplnej hranici možností ľudského prežitia. Jediným dopravným prostriedkom je tu jak. Kočovníci sa sťahujú dvakrát až štyrikrát ročne v závislosti na počasí z miesta na miesto za novými pastvinami spolu so svojimi stádami. Bývajú v jurtách. Majú málo majetku, aby sa ľahšie a rýchlejšie premiestňovali. Živia sa chovom tiav, kôz a oviec, ktoré im dodávajú mlieko, mäso a vlnu. Časť predávajú, ale väčšinu si nechávajú pre vlastnú potrebu. Len príležitostne navštevujú mestá, aby tam predali alebo vymenili svoje výrobky a zvieratá. Kočovníci kupujú  rôzny tovar, ako látky, šperky, ópium, slnečné okuliare, sedlá, koberce a v poslednej dobe aj mobilné telefóny. Tie v oblasti bez signálu neslúžia k volaniu, ale k prehrávaniu hudby a fotografovaniu.
na streche sveta_12na streche sveta_11na streche sveta_15
Dnes sa kočovníci opäť sťahujú. Všetko čo vlastnia je potrebné pripevniť jakom na chrbty. Majetok kočovníkov je skromný. Tvoria ho čajové kanvice, piecky, autobatérie, slnečné panely, jurty a prikrývky. Zvieratá sa vzpierajú, kopú a fŕkajú. Nakladanie znamená balenie aj zápasenie so zvieratami.
na streche sveta_10Cesta k najbližšej asfaltovej ceste trvá najmenej tri dni a prechádza cez nebezpečné hory. Do najbližšieho významnejšieho mesta, kde sú obchody a nemocnice to trvá ešte ďalší deň. Táto izolácia je dôvodom katastroficky vysokej úmrtnosti. V drsnom prostredí sa môže aj bezvýznamné ochorenie ako nádcha či bolesť hlavy bez primeranej liečby zmeniť v život ohrozujúci stav. Detská úmrtnosť je tu najvyššia na svete. Iba menej ako polovica detí sa dožíva piatich rokov. Je neobyčajne kruté ak rodičia prídu o šesť či sedem detí. Ženy často umierajú pri pôrode. Aby otupili bolesť mnohí fajčia ópium. Ľahká dostupnosť tejto drogy viedla až závislosti. Možno až 50 percent kočovníkov je závislých na drogách.

 zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.

0 komentářů:

Okomentovat