neděle 1. září 2013

Žiadne drogy pre turistov

Drogy v HolandskuEšte pred časom to vyzeralo, že s výnimkou Amsterdamu si cudzinci túžiaci kúpiť v preslávených holandských coffee-shopoch ľahké drogy s úderom minulého roka už nič nekúpia. Patričný zákon od 1. januára v Holandsku platí. Prax však ukazuje, že marihuanu si zahraniční turisti môžu ďalej na mnohých miestach bez problémov nakupovať, teda pod podmienkou, že sú plnoletí.
“Keď mi ukážete nejaký preukaz, že je vám viac ako 18 rokov, potom si môžete u nás kúpiť čokoľvek, čo ponúkame,” povedala sympatická Astrid, ktorá pracuje v nenápadnom coffee-shope.
“Áno, ten zákon tu máme, ale u nás v Haagu neplatí,” podotkla s tým, že o predpise toho ale veľa nevie. Cudzinci do podniku, v ktorom pracuje každopádne chodia, hlavne Briti, Belgičania aj Nemci. “A vždy odchádzajú s úsmevom,” dodala.
Že to so zákazom predávať marihuanu ľuďom, ktorí nemajú v Holandsku trvalý pobyt, nebude od začiatku až také akútne, bolo jasné ešte pred tým, ako začal predpis platiť. To, že zákon nebude presadzovať, už dopredu avizovala správa Amsterdamu. Do jeho viac ako dvoch stoviek coffee-shopov zamieri každý rok 1,5 miliónov turistov.
Nedôsledné kontroly
Holandská televízna stanica „Nos“ koncom minulého roka urobila prieskum medzi stovkou ďalších miest a obcí, v ktorých sa nachádza najmenej jeden coffee-shop, teda obchod, kde je možné si legálne kúpiť menšie množstvo marihuany či hašiša. Na otázku, či sa chystajú zákon uplatňovať, odpovedalo 56 z nich. V 27 prípadoch mestské radnice uviedli, že nemajú v pláne nijak aktívne zaistiť, že si turisti ľahké drogy v coffee-shopoch nekúpia.
Uplatňovanie zákona sa totiž kabinet rieši v spolupráci s miestnymi radnicami s tým, že je nutné brať do úvahy aj miestne podmienky. Brániť v predaji cudzincom nemajú zatiaľ v pláne ani Rotterdam, Haarlem či Leeuwarden, ako ukázal zmieňovaný prieskum. A prinajmenšom sa k tomu zatiaľ nechystá ani Haag. Potvrdzujú to i barmani z ďalších haagskych coffee-shopov, ktoré sa od sebe často výrazne odlišujú. Zatiaľ čo niektoré pripomínajú zafajčené „nory”, iné by na prvý pohľad človek možno považoval iba za bežnú kaviareň alebo nejaký relaxačný či masážny salón, vzhľadom k dekoráciám, tlmeným svetlám a chovaniu personálu.
“Veľa cudzincov sa pýta, ako to s tým zákonom vlastne je a kedy sa pre nich zastaví predaj. Situácia je dosť nejasná, radnice toho zatiaľ veľa nehovoria, zrejme sa súčasný stav ani nijak zvlášť nezmení. Dôvod je zrejme jednoduchý.
Drogy v Holandsku_2Drogy v Holandsku_1Drogy v Holandsku_3
Uzavreté kluby
Cudzinci tvoria v závislosti na ročnom období a konkrétnom podniku často výraznú časť klientely v mnohých prípadoch aj 40 percent. Pokiaľ by o zahraničnú klientelu podniky prišli, znamenalo by to výrazný zásah do hospodárenia, čoho sa samozrejme majitelia obávajú. Rovnako by sa znížil podiel miestnych daní pre radnice.
V súčasnosti je to ešte nejasnejšie ako pred platnosťou zákona. V minulom roku v troch južných provinciách začal platiť zákaz predaja cudzincom bez trvalého pobytu. Z coffee-shopov sa mali stať akési “uzatvorené kluby”, v ktorých by museli byť miestni registrovaní s tým, že v každom klube by mohlo byť registrovaných maximálne 2000 ľudí. Majitelia to kritizovali a bránili sa voči norme, ktorá sa mala neskôr rozšíriť na celú krajinu.
Sporné opatrenie a registrácia sa nakoniec zrušili a nahradil ich zákon. Ten síce platí, avšak vďaka prístupu jednotlivých radníc a nejednotnému výkladu textu sa skôr neuplatňuje.

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.
 

0 komentářů:

Okomentovat