neděle 1. září 2013

Historické skvosty Dubrovníka

dubrovnikHistorické mesto Dubrovník  sa nachádza v južnej Dalmácii pri Jadranskom mori. Bolo založené v 7. storočí ako Dubrovnícka republika (tal. Ragusa). Patrilo Benátkam, neskôr Uhorsku, Osmanskej ríši, Rakúsku, Juhoslávii a od roku 1991 Chorvátsku. Keďže sa v ňom nachádza veľa kultúrnych a historických pamiatok, bolo zaradené do zoznamu UNESCO.
Pamiatky
Mestské hradby sú hlavným lákadlom pre návštevníkov Dubrovníka a sú jedným z najzachovalejších opevnení v Európe. Hradby sú dlhé takmer 2 km a ich súčasťou je päť pevností, 16 veží a bášt. Vstup je možný cez 2 hlavné brány – Pile a Ploče a cez 2 brány pri prístave.
pevnosť Lovrijenac
pevnosť Lovrijenac
Pevnosť Lovrijenac sa nachádza na západ od Starého mesta na 37 metrov vysokej skale. Táto pevnosť slúžila k obrane západnej strany mesta a teda západnej brány Pile. Nad vchodom do pevnosti je známy nápis: NON BENE PRE TENTO LIBERTAS VENDITUR AURO (Sloboda sa nedá kúpiť za všetko zlato sveta). Dnes je Lovrijenac známy ako jedno z miest, kde sa koná Dubrovnícky letný festival pod šírym nebom, a kde sa hrajú diela Williama Shakespeara.
Ako ďalší obranný bod západnej brány Pile bola pevnosť Bokar, ktorá spolu s vežou Minčeta a pevnosťou Lovrijenac mali ochraňovať západný vstup do mesta. Na obranu východnej strany mesta a brány Ploče slúžila pevnosť Revelin. Pevnosť sv. Jána sa nachádza v blízkosti starého mestského prístavu a ochraňovala mesto z južnej a východnej strany. Nachádza sa tu Námorné múzeum a Mestské akvárium.
Stradun, Dubrovník
Stradun, Dubrovník
Stradun alebo Placa je 300 m dlhá hlavná ulica v Starom meste. Je obklopená hradbami Dubrovníka, tiahne sa z východu na západ a spája brány Pile a Ploče. Nachádza sa tu veľká a malá Onofriova fontána. Pri vstupe od brány Pile môžete vidieť kostol sv. Spasiteľa. Navštíviť sa oplatí románsko-gotický františkánsky kláštor, v ktorom je pôvodná lekáreň z 13. storočia, jedna z najstarších lekární v Európe. Na opačnej strane sa nachádza Rolandov stĺp, palác Sponza, barokový chrám svätého Blažeja, dom Luža, mestská zvonica, hlavná strážnica, divadlo Marina Držiča. Jedno z najkraších miest Dubrovníka je Kniežací palác. Môžete tu vidieť sochu Michaela Prazatta, ktorý po smrti odkázal svoj majetok Dubrovníckej republike. Taktiež sa tu nachádza pracovňa s kľúčami od brán mesta a hudobný salón s českým krištálovým lustrom.
kniezaci-palac-dubrovnik
Kniežací palác
Ďalšie zaujímavé stavby sú baroková katedrála Panny Márie, jezuitský kostol sv. Ignáca a Dubrovnícke kolégium.
Na Gubduličovom námestí môžete vidieť najväčší pomník básnika Dubrovníckej republiky Ivana Gunduliča.
V dávnych dobách bol Dubrovník križovatkou obchodných ciest. Ľudia prichádzajúci z podozrivých morových oblastí museli zostať v karanténe 40 dní, ktorá bola na južnej strane historického centra. Boli to izolačné nemocnice, v ktorých museli obchodníci a námorníci zostať, keď chceli vstúpiť do mesta.
Výlety
kláštor na ostrove Lokrum
kláštor na ostrove Lokrum
Ostrov Lokrum, známy tiež ako ostrov lásky, delí od Dubrovníka len 10 minút plavby loďou.  V roku 1959 tu bola založená botanická záhrada. Väčšina rastlín bola privezená z Austrálie a Južnej Ameriky. Nachádza sa tu zbierka eukaliptov, kaktusov a sukulentných rastlín. V roku 1963 bol ostrov Lokrum vyhlásený za prírodnú rezerváciu. Vykúpať sa môžete v “Mŕtvom mori”. Je to malé jazero na ostrove, ktoré je spojené s otvoreným morom. Pozrieť si môžete aj tunajšiu pevnosť z čias Napoleóna a kláštor.
lanovka na horu Srdj
lanovka na horu Srdj
Severne od Dubrovníka sa nachádza 413 metrov vysoká hora Srdj.  Môžete sa na ňu dostať lanovkou, ktorá premáva z historického centra. Počas napoleónskej okupácie v roku 1810 bola tu postavená strategická pevnosť Fort Imperial. Mala významnú úlohu aj počas vojny za nezávislosť Chorvátska. V blízkosti pevnosti stojí obrovský kamenný kríž. Pohorie Srdj ponúka nádherný výhľad na Dubrovník a jeho okolie. Sídli tu múzeum, v ktorom sa nachádzajú pozostatky vojny za chorvátsku nezávislosť. Môžete tu vidieť všetky druhy zbraní a granátov, ktoré boli použité počas bombardovania Dubrovníka, dokumenty a videoprezentácie vojny a utrpenia v Dubrovníku.
Za návštevu stojí aj polostrov Pelješac, ktorý je najznámejšou vinárskou oblasťou na juhu Chorvátska. Nedotknutá príroda v okolí rieky Krka a Plitvické jazerá vám poskytnú jedinečný zážitok v každom ročnom období.
Vďaka svojej geografickej polohe Dubrovník ponúka jednodňové výlety do zátoky Kotor v Čiernej Hore,  púť do Medžugoria, návštevu Mostaru a návštevu jaskyne Vjetrenica. Jaskyňa patrí do zoznamu UNESCO a bola pomenovaná podľa studených vetrov, ktoré fúkajú do jej vchodu.

0 komentářů:

Okomentovat