neděle 1. září 2013

Trolov jazyk – šialená vyhliadka z útesu vo výške 700m

Trolltunga_Odda_NorwayTáto vyhliadka patrí v Nórsku k tým najúchvatnejším. Skalný zráz, ktorý sa kvôli jeho tvaru prezýva Trolltunga teda Trolov jazyk, vybieha vo výške 700 metrov nad fjordom v pohorí Skjeggedal na juhu krajiny.


Trolls-Tongue-Trolltunga-in-Oddatroli jazykTrolltunga_Odda_Norway_3
Trolltunga_Odda_Norway_2Trolltunga_Odda_Norway_1adventureroad_trolltunga_740
Trolov jazyk priťahuje vďaka svojmu unikátnemu tvaru turistov i fotografov z celého sveta. Najlepšie obdobie pre túru na Trolltungu býva od polovice júna, záleží aj kedy sa roztopí posledný sneh, až do septembra. Výstup aj s návratom trvá asi osem až desať hodín.
oddatrolltunga99







Skalný útvar Trolltunga sa nachádza neďaleko priemyslového mestečka Odda. Z mestečka pôjdete po ceste č. 13 do Tyssedalu. Ďalej potom sledujte značenie na Skjeggedal, kde môžete nechať auto na platenom parkovisku. Poplatok je asi 100 NOK na deň.
Výstup začína pri dolnej stanici lanovky Mågelibanen, ktorá však v súčasnej dobe nie je v prevádzke. Čaká vás tak stúpanie pozdĺž lanovky. Buď pôjdete po horskej ceste alebo po viac než dvoch tisíckach drevených schodov na prvý kopec, odkiaľ vás potom ukazovateľ nasmeruje po červenej značke na Trolov jazyk, kam by ste sa mali podľa údajov na ceduli dostať po 3,5 hodinách. Skalný masív je položený v nadmorskej výške 1 100 metrov, samotná vyhliadka zvaná Trolov jazyk sa ”vznáša” 700 metrov nad hladinou jazera Ringedalsvatnet.
Reinaskorsbu_1Prenocovať je možné v chate Reinaskorsbu blízko Trolltungy, ktorá patrí Nórskej turistickej asociácii. Je potrebné sa však dopredu dohovoriť v turistickom infocentre v Odde, kde vám požičajú aj kľúče. Chatka je malá a disponuje iba šiestimi lôžkami, prípadne je možné si tu postaviť stan.
Na túru sa doporučuje vydať sa skoro ráno. So sebou si vezmite dostatočné zásoby jedla a nápojov, mapu a kompas. Dobré turistické topánky sú samozrejmosťou. A pozor, chýba tu mobilné pokrytie.

zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
 Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.

0 komentářů:

Okomentovat