neděle 1. září 2013

Ochutnajte Durian, najsmradľavejšie ovocie na svete

Durian04Ak máte chuť vyskúšať niečo netradičné a zároveň znesiete aj nepríjemný zápach, durian je ovocie určené priamo pre vás. Exotické ovocie durian (po latinsky durio kutejensis) má povôd v Indonézii a Malajzii, dnes je však rozšírený po celej juhovýchodnej Ázii. Existuje 30 známych druhov tohoto ovocia, avšak iba 9 z nich je zaradených medzi jedlé plody. Stromy s tenkým kmeňom a bohatou korunou majú žltkasto-biele kvety s ťažkou, kyslou a maslovou vôňou. Na strome sa začínajú objavovať prvé plody pripomínajúce veľké gaštany až po štyroch až piatich rokoch od jeho zasadenia. Strom dorastá do výšky 30 až 50 metrov. Ovocie rastie v letnej sezóne, spravidla od júna do augusta. Durio Zibethinus je jediný druh dostupný aj na našom trhu. Ostatné druhy sú predávané iba v miestnych regiónoch.
Durian1Durian skrýva pod tmavo zeleným tŕnistým obalom sladkú a výživnú žltú dužinu. Váha sa pohybuje od 1 do 4 kilogramov. Pozostáva z 5 častí, z ktorých každá obsahuje 2-3 semená. Jeho tvar je pretiahnuto-podlhovastý  až okrúhly, farba šupky je zelená až hnedá a farba dužiny sa pohybuje od žltej až po svetlo červenú v závislosti od druhu. Obsah tvoria cukry, ale nezanedbateľné je aj veľké množstvo vitamínov C a E. Významný je aj obsah životne dôležitých aminokyselín tryptofánu, riboflavínu a niacínu. Je výborný pri zápchach, prečisťuje črevá a dokonca pôsobí aj na našu nervovú sústavu, zmierňuje príznaky migrény a pomáha udržiavať zdravú štítnu žľazu a kosti. Čistí dýchacie cesty a posilňuje imunitu.
Durian07Ovocie durian je populárne najmä v krajinách juhovýchodnej Ázie pre svoju šťavnatú, mäkkú a chutnú dužinu a pre svoje jedinečné výživné vlastnosti. Dostal pomenovanie „kráľ ovocia“ pre svoje nutričné a blahodárne vlastnosti na organizmus človeka. Jeho lahodná chuť je často zatieňovaná nepríjemným zápachom, ktorý sa šíri pri jeho konzumácii. Zápach pripomína hnijúce odpadky alebo plesnivé syry či zhnité vajcia. Ak si však chcete pochutnať na tomto exotickom ovocí, odmenou pre vaše telo bude vysoký príjem vitamínov a minerálnych látok.
Mäsitá dužina duriana sa môže konzumovať v rôznych fázach zrelosti. Musí sa konzumovať čerstvý, v opačnom prípade začne podliehať chemickým zmenám a jeho zápach se zhoršuje. Využíva sa hlavne na dochucovanie rôznych kulinárskych špecialít a pri príprave sladkých pokrmov ázijskej kuchyne. Pridáva sa do zmrzliny alebo koktejlov, môže sa osmažit na cibuľke s trochou čili ako príloha k jedlám. Okrem dužiny sa môžu konzumovať aj semená, treba ich však pred konzumáciou dôkladne uvariť alebo upražiť a konzumujú sa ako orechy.
ZakazVýskumníkom sa v roku 2007 podarilo naklonovať durian bez jeho typického zápachu. Táto odroda má názov Chanraburi číslo 1. Odroda sa však nestretla s veľkým záujmom, naopak vyvolala nevôľu hlavne obyvateľov Malajzie, Singapuru a Indonézie. Práve jeho nepríjemný zápach robí z duriana typické ovocie, ktoré vyhľadáva veľa nadšencov. A práve vďaka jeho typickému a pre mnohých nepríjemnému zápachu sa táto plodina vyzdvihuje na popredné miesta a stáva sa medzi konzumentmi čoraz viac obľúbenou.
Patrí medzi vyhľadávanú lahôdkou aj keď prenikavo zapácha. Nie je s ním možné cestovať verejnou dopravou a jeho konzumácia na verejnosti je zakázaná. Tehotným ženám sa jeho konzumácia neodporúča.
Durian06Zmrzlina
Potrebujeme:
1 durian, hnedý trstinový cukor, kokosové mlieko
Postup:
Durian najprv prekrojíme na štvrtiny. Lyžicou vydlabeme dužinu a zbavíme ju semien. Dužinu pokrájame na menšie kúsky, dáme do mixéru a zmiešame s kokosovým mliekom. Výsledná konzistencia má pripomínať trochu tuhší jogurt. Potom dochutíme kryštálovým cukrom a necháme stuhnúť v mrazničke. Nakoniec naservírujeme ako sladkú lahodnú zmrzlinu.

0 komentářů:

Okomentovat