neděle 1. září 2013

Havaj alebo Karibik

Dá sa vôbec vybrať z týchto dvoch úžasných možností.
Tyrkysové more, biele piesočnaté pláže, palmy a ovocné nápoje – ako Havaj tak aj Karibské ostrovy majú všetky potrebné ingrediencie pre vysnívaný tropický únik.
Je tu možnosť rozhodnúť sa pre jeden z 65 hlavných ostrovov v Karibiku a 6 na Havaji – nehovoriac o hromade menších a súkromných ostrovov. Rozhodovanie o mieste pre váš letný únik sa môže zdať skľučujúcim.
Karibik sa zdá byť prijateľnejší pre turistov z Európy, zatiaľ čo Havaj sa prispôsobil nárokom turistov z amerického pobrežia.
Resorty v Puerto Rico a na Bahamských ostrovoch sú obzvlášť cenovo dostupné a ponúkajú služby priamo ušité svojim klientom.
Na Havajských ostrovoch sa hurikány vyskytujú iba vzácne. V Karibiku trvá sezóna hurikánov od júna do novembra. Sprevádzajú ju nižšie ceny a menšie davy turistov. Je tu však vysoká pravdepodobnosť príchodu skutočného hurikánu, čo by vám dozaista znepríjemnilo dovolenku.  Ceny začínajú stúpať znovu s príchodom zimných prázdnin a dosahujú vrchol počas marca a apríla.
Na Havajských ostrovoch je naopak zima najfrekventovanejšia časť roka, zatiaľ čo jar a jeseň sú pokojnejšie s menším množstvom turistov. Pritom stále ponúkajú nádherné počasie.
Kým oba regióny ponúkajú piesok, slnko a vlny, každá z nich má svoje vlastné špecifiká:
Niekoľko karibských ostrovov, vrátane ostrovov Martinik a Guadeloupe, majú sopky, ale nič sa nevyrovná mesačnej krajine a sopečným plameňom z vrcholkov sopiek na Havajských ostrovoch. Kilauea, je najaktívnejšia sopka a susedná Mauna Loa je zas najväčšia svetová sopka.
Karibské ostrovy sú jedným z najstarších miest v Novom svete. Môžete sa tu tmoliť po úzkych dláždených uliciach Zona Colonial Santo Dominga (Dominikánska republika),  alebo obdivovať balkóny a stĺpy v  San Juan, či španielske nájomné domy v Puerto. Či sa už ubytujete v kláštore, ktorý sa stal hotelom alebo v plantážovom dome, stravujete sa v jedálni z 18. storočia alebo obdivujete koloniálne pevnosti porastené ibištekmi a ťahavým viničom, minulosť sa nikdy nezdá byť ďaleko.
Karibik má ružové piesky. Havaj má čierny piesok. Obe majú cukrovo-biele piesky tiahnúce na míle ďaleko do nekonečnej azúrovej vody. Karibské pláže s plytkými vodami sú obľúbené rodinami s deťmi. Havajské vody sú lepšie pre prevádzkovanie vodných športov.
Surfovanie v jeho modernej forme tu bolo propagované na začiatku 20. storočia a ostrovy naďalej priťahovali najväčšie mená v surfovaní z celého sveta. To nie je nič nezvyčajné, keď vidíte  havajské deti  sa surfovať, keď sú len sotva dosť veľké na to, aby vedeli chodiť. Je to ako športové náboženstvo, spôsob života.
Pre plachtenie sú vhodnejšie pokojnejšie a plytšie vody Karibiku. Medzi ostrovmi tu povieva príjemný vánok a zabezpečuje plynulú jazdu.
Pešia turistika nepredstavuje na Havaji žiadny problémy. Ostrovy ponúkajú výlety pre všetky úrovne náročnosti.
Havajská hudba je skvelá , ale Caribská ponúka širokú škálu a hlboké tanečné rytmy, od kubánskej salsy, jamajský dancehall a reggae. Nemôžete chodiť po ulici bez toho, aby ste nepočuli zvuk bubnov zmiešaný s hudbou z tranzistorového rádia, a môžete sa len ťažko premôcť netriasť bokmi do rytmu.

0 komentářů:

Okomentovat