neděle 1. září 2013

Dovolenka na Slnečnom pobreží vás nezruinuje

slnecne-pobrezie1Slnečné pobrežie sa nachádza sa v južnej časti bulharskej čiernomorskej riviéry asi 35 km od Burgasu, v ktorom je medzinárodné letisko. Tiahne sa pozdĺž krásneho polkruhového zálivu smerujúceho na východ. Letovisko je ocenené „Modrou vlajkou“ za čistotu prírodného prostredia.
Čiernomorské pobrežie má prímorské podnebie. Letá sú zvyčajne horúce a suché s miernou relatívnou vlhkosťou. V okolí sa rozprestierajú ihličnaté a listnaté lesy. Oblasť Slnečného pobrežia má príjemné ovzdušie vďaka kombinácii morského a horského vzduchu, ktorý je veľmi prospešný pre ľudí s astmou a dýchacími problémami. Priemerná teplota vzduchu v mesiacoch júl, august je 29°C a teplota mora 22 až 23°C.
euphorbia-paralias
Euphorbia paralias
Pláž s výhľadom na východ a s jemným zlatistým pieskom je široká 30 – 60 m a 8 km dlhá. Z piesku sa vytvárajú prírodné duny, medzi ktorými môžete nájsť 16 vzácnych rastlinných odrôd, z ktorých 5 je chránených. Voda je čistá a plytká ešte niekoľko metrov od brehu,  takže ideálna pre rodiny s malými deťmi.  More je kľudné  bez prílivu, osviežujúci vzduch z neďalekých hôr spríjemňuje horúce letné dni. Za slnečník na pláži zaplatíte 6 leva na deň, a keď chcete ušetriť, môžete si kúpiť vlastný za 9 leva. Na pláži si môžete zahrať plážový volejbal alebo zacvičiť v posilňovni, a potom dať osviežujúci drink v blízkom bare.
Ceny v bežných reštauráciách sú prijateľné, čím sú ďalej od pláže, tým sú nižšie. Ak ste ubytovaní v niektorom lacnejšom trojhviezdičkovom hoteli a v cene máte raňajky, doporučujeme prísť na raňajky skôr, pretože jedlo sa pomerne rýchlo míňa a nedopĺňa sa celý sortiment.
action-aquapark
Aquapark
Hlavným lákadlom turistov je veľké množstvo atrakcií, Aquapark a amfiteáter. Vstupné do Aqauparku pre dospelých je 24 leva a pre deti 12 leva. Na svoje si prídu hlavne milovníci športov, ktorí si vychutnajú to, po čom túžia. Môžu sa preháňať na vodných skútroch, banáne, vodných lyžiach, skúsiť windsurfing, vodné bicykle, rogalá a ďalšie. Môžete si zaskákať na trampolíne alebo sa nechať vystreliť na gume do vzduchu. Začiatočníci a pokročilí tenisti nájdu dobre udržiavané a vybavené tenisové kurty. Vyskúšať môžete lety na padákoch, jazdu na koňoch alebo kolky. Milovníci nočného života môžu navšíviť miestne diskotéky, karaoke show, reštaurácie, bary, zábavné podniky s folklórnou hudbou, varieté a kasíno. Pokiaľ si rodičia chcú večer vyraziť bez svojich ratolestí, k dispozícii sú 24 hodinové škôlky, v ktorých je o deti dobre postarané.
Výlety
Zaujímavý môže byť výlet do opustenej zátoky, kde stretnete Robinzona Crusoe a jeho priateľa Piatka. Plavba loďou trvá 40 minút. Dvaja stroskotanci vás tam privítajú a urobia si s vami fotky. V cene je aj obed. Čakajú vás rôzne hry vo vode a na pláži.
Delfinárium Varna
Delfinárium Varna
Auto si môžete požičať za 50 leva. Oplatí sa navštíviť delfinárium vo Varne alebo sa zúčastniť výletu do tureckého Istanbulu. Ak sa zúčastnite jednodňového výletu do Varny, ktorý organizujú cestovné kancelárie, v cene budete mať aj obed na Zlatých pieskoch a návštevu delfinária. Voľný čas na Zlatých pieskoch môžete stráviť na pláži alebo prehliadkou letoviska. Vo Varne, významnom prístave a kultúrnom centre, sa nachádza veľký park s bohatou paletou miestnych a stredomorských rastlín, divadlo, opera a niekoľko múzeí a galérií.
Sozopol
Sozopol
Ďalším jednodňovým výletom môže byť plavba loďou až k ústiu rieky Ropotamo a návšteva archeologického múzea v meste Sozopol. Nasleduje návšteva Burgasu. Je to moderné mesto so starou kultúrnou tradíciou, priemyselné, obchodné, dopravné a turistické centrum na južnom pobreží. Uskutočňuje sa v ňom veľa kultúrnych podujatí, známy je medzinárodný folklórny festival v lete.
Ak chcete spoznať bulharskú kultúru, nemal by vám ujsť bulharský večer s chutnými bulharskými jedlami, vínom a tancom na žeravom uhlí. Ak si chcete domov priniesť typický bulharský alkohol, oplatí sa kúpiť známy Slančev brjag alebo Plisku.
Na južnom konci je malý polostrov, na ktorom sa nachádza starobylé mesto Nessebar – malé skalné mesto, patriace do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V tomto mestečku môžete vidieť staroveké múry pevnosti, stredoveké kostoly, úzke dláždené uličky, staré drevené domy s reťazami sušených rýb visiacich zo striech.

0 komentářů:

Okomentovat