neděle 1. září 2013

Sardínia, ostrov s tajomnými stavbami

sardiniaSardínia je druhým najväčším ostrovom Stredozemného mora po Sicílii. Leží medzi Španielskom, Korzikou, Tuniskom a Apeninským polostrovom. Hlavným mestom je Cagliari. Sardínia bola vždy cieľom kolonizátorov. Je to starobylý ostrov bohatý na históriu a stopy ľudského osídlenia sa datujú od neolitu. Sardínia je charakterizovaná horskými masívmi, pahorkami, rovinami a riekami. Sardínske pobrežia sú plné nádherných pláží a útesov, ktoré sú obmývané modrým morom. Je tu taktiež viacero jaskýň.
Sardínia je krásna v jarných mesiacoch, keď rozkvitajú modré levandule, divé fialky a orchidey, neskôr červený mak a žlté pšeničné polia. Letná sezóna tu začína pomerne skoro. Zaplávať si môžete od mája až do novembra. Denná teplota vzduchu v letných mesiacoch dosahuje 31 °C a teplota mora 23 až 24 °C.
Pokiaľ vás zaujíma história, môžete navštíviť niektoré z tunajších múzeí. V Národnom archeologickom múzeu v Cagliari sa nachádza hlinená keramika, olejové lampy bohato zdobené s kresťanskými symbolmi. Ďalej sú tu bronzové, strieborné a zlaté šperky, hrobky. V Cagliari môžete ešte navštíviť Etnografické múzeum, Múzeum mineralógie, katedrálu Panny Márie a rímsky amfiteáter.
Cagliari
Cagliari
V meste Arbus v Múzeu nožov môžete vidieť vyše 100 starých nožov, ktoré boli vyrobené sardinskými remeselníkmi. Za zmienku stojí najväčší nôž na svete zapísaný do Guinessovej knihy rekordov.
Ďalšie múzeá sú v mestách Nuoro, Oristano, Sassari.
Na Sardínii je viacero miest, ktoré stoja za návštevu. Jedným z nich je Alghero, katalánske mesto s fascinujúcimi úzkymi uličkami a typickou architektúrou. Mesto je veľmi živé v noci a je ideálnou kombináciou prímorského a kultúrneho strediska. V Alghere máte pocit, že sa prechádzate po španielskom meste. Je tu veľa pamiatok ako napr. katedrála a kostol sv. Františka, rôzne veže ako Lo Sperone. Veľmi pekný je Capo Caccia a jeho nádherné jaskyne, jazero Baratz, jediné prirodzené jazero na Sardínii obklopené borovicovými lesmi a stredomorskou vegetáciou.
Alghero
Alghero
V meste Nuoro môžete vidieť speleologické a archeologické múzeum. Návštevu si zaslúži malý kostol La Solitudine a pohorie Ortobene, ktoré ponúka krásne výhľady.
Na Sardíni sa nachádza viacero vodných prameňov a vodopádov, niekedy aj v neprístupných miestach ako Su Gologone, San Valentino v Sadali alebo San Leonardo Springs. Tieto miesta ponúkajú návštevníkom krásne scenérie, kde je môžné vydať sa na pešiu túru alebo si urobiť piknik. Môžete sa tiež tešiť na liečivú silu horúcich prameňov využívaných od doby bronzovej. Moderné kúpele sa nachádzajú v rôznych oblastiach ostrova.
Nuraghy
Nuraghy
Veľkou zaujímavosťou na Sardínii sú tajomné prehistorické vežové stavby z kameňa kužeľovitého tvaru – nuraghy. Barumini je najznámejšie a najnavštevovanejšie miesto na svete s týmito stavbami. Boli postavené 1500 rokov pred našim letopočtom. Od roku 1997 patrí Barumini do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Pláže
Costa Smeralda patrí k najdrahším lokalitám na Sardínii. Je obľúbená medzi bohatými a slávnymi ľuďmi pre svoje nádherné pláže a skryté zátoky. Costa Smeralda je 55 km dlhá a má 80 zátok s ružovo bielymi plážami. Liscia di Vacca, ktorá je súčasťou Porto Cervo, má malú, ale očarujúcu piesočnú pláž. Je odtiaľ jedinečný panoramatický výhľad na národný park nachádzajúci sa na ostrovoch La Maddalena a Caprera.
Costa Smeralda
Costa Smeralda
Jedna z najdlhších talianskych pláží Poetto leží východne od Cagliari. Na južnom konci sa nachádza  malý prístav Marina Picola s krásnymi reštauráciami priamo na pláži. Poetto je tiež populárne medzi surfermi a milovníkmi vodných športov. Niekoľko kilometrov od Cagliari na konci Capo Elia leží krásna malá pláž Cala Mosca.
plameniakyPláž Chia s jemným pieskom, 30 metrov vysokými bielymi dunami a tyrkysovou vodou pripomína idylické pláže Karibiku. Neďaleko pláže si môžete pozrieť niekoľko kamenných zvyškov fenického mesta Bithia. Môžete tu zahliadnuť delfíny a pri jazere plameniaky. Chia je tiež skvelé miesto pre surfistov a potápačov.
Pláž Costa Rei je známa svojou krištáľovo čistou vodou, zlatým pieskom a dlhými plážami. Je tu prírodná rezervácia s vzácnymi druhmi vtákov. Pláž skrášľujú krásne píniové háje, je tu rímske schodisko vedúce k moru, podivné a úžasné skalné útvary.
Pláž Spiaggia di Porto Giunco ​​patrí medzi najkrajšie pláže Sardínie. Nachádza sa v blízkosti tradičnej pobrežnej dediny Villasimius. Je tu tiež preslávený wellness hotel Timi Ama Sofitel. Neďaleko sa nachádza slané jazero Timi Ama, kde s trochou šťastia môžete zahliadnuť ružových plameniakov.
Medzi ďalšie nádherné pláže Sardínie patria Potobello, Geremeas, Pula, San Reodoro a Torresalinas.
Pokiaľ ide o aktívny oddych, na Sardínii si môžete zahrať golf, zajazdiť na koňoch, potápať sa, surfovať. Vzrušujúca je jazda na motorových člnoch, či zliezanie tunajších kopcov.
Pecorino
Pecorino
Sardínia je raj pre ľudí, ktorí milujú dobré jedlo. Či je to voňavé pečivo z rúry, delikátna ihla mäsa pečená na otvorenom ohni, čerstvé plody mora, nespočetné množstvo druhov sardínskeho syra Pecorino, čerstvé ovocie a zelenina priamo od pestovateľov a samozrejme tunajšie víno, Grappa. Ochutnajte cestoviny porchetta alebo aragosta, vynikajúcu kulinársku špecialitu Buttariga (Bottarga),  údený kaviár. Táto pochúťka sa zvyčajne podáva ako predjedlo nakrájané na tenké plátky a marinované na olivovom oleji. Sardínsky jemne ochutený ovčí syr Pecorino sa vyváža do celého sveta. Veľmi známy syr je údený a pikantný Fiore Sardo, ktorý zreje pomerne dlhú dobu.
 Galéria

0 komentářů:

Okomentovat