Studená paradajková polievka Gazpacho je osviežujúce chladné zeleninové pyré plné vitamínov. Pripravuje sa z rozmixovanej čerstvej zeleniny, spracované za studena bez varenia. Táto letná, hladká, čerstvá polievka je častým jedlom v horúcej Andalúzii na juhu Španielska, odkiaľ aj pochádza. Pripravuje sa z čerstvých paradajok, papriky, cibule, zeleru, uhoriek a opečených chlebových drobkov – krutónov alebo strúhanky, cesnaku, olivového oleja, vínneho octu a k tomu pridáme ešte niečo málo citrónovej šťavy podľa chuti.
Môže byť aj hlavným jedlom, keď do už hotovej zmesi pridáme ďalšiu čerstvú zeleninu, ako sú plátky zeleru, nakrájanú zelenú jarnú cibuľku, uhorku a zelené korenie. Populárnou prílohou sú krutóny a plátky natvrdo uvarených vajíčok.
Suroviny pre štyri osoby:
2 šalátové uhorky
1 zelená paprika
1 čerstvý petržlen
1,5 cibule
2 strúčiky cesnaku
1,5 kg paradajok
125 ml olivového oleja
10 ml vínneho octu
citrónová šťava, 200 ml paradajkovej šťavy
200 ml vody
soľ, drvené čierne korenie
bazalka
½ zeleru
2 krajce staršieho chleba – krutóny (olej na osmaženie)
Postup
Do veľkej misy pokrájajte na väčšie kúsky uhorku, zelenú papriku a petržlen. Rozmixujte do hladka paradajky, cibuľu, uhorku a cesnak, pridáme olej, vínny ocot, citrónovú alebo limetkovú šťavu a paradajkovú šťavu a vodu. Zmixovanú zmes vlejeme do misy s pokrájanou zeleninou a všetko dobre spolu premiešame. Pridáme soľ, čierne korenie a bazalku podľa chuti. Misu prikryjeme a necháme v chladničke dôkladne vychladnúť, najmenej 6 hodín, aby sa chute spojili. Pripravíme do malých misiek tenké krúžky zeleru a cibule a smažené kocky chleba. Naberačkou naplníme vychladenú polievku do misiek. Vrch polievky ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
0 komentářů:
Okomentovat