neděle 1. září 2013

Makarská riviéra

makarska_1
Makarská riviéra je pás dalmátskeho pobrežia Jadranského mora v Chorvátsku, široký niekoľko kilometrov. Je dlhý okolo 60 km, začína sa na severozápade letoviskom Brela a končí na juhovýchode Gradacom.
Makarská riviéra
Makarská riviéra
Cieľom vašej dovolenky môže byť niektorá z viacerých pláží: Makarska, Tučepi, Baška Voda, Brela, Gradac, Drašnice, Igrane, Živogošče, Podgora, Bratuš, Zaostrog, Brist alebo Promajna. Pláže zdobia nádherne vytvarované kamienky omývané morom, ktoré miestami strieda  drobnejší či hrubší piesok. V letovisku Brela sú obľúbené pláže Punta Rata, Soline a Stomarica vďaka bielym okruhliakom a priezračnej vode. Ak obľubujete kľudnejšie prostredie, nájdete tu osamotené zátoky, ktoré sú od pláží oddelené vápencovými skalami. Zaujímavým spestrením dovolenky môže byť návšteva niektorej nudistickej pláže. Napríklad nudistická pláž Nugal neďaleko Tučepi je chránená skalnatými útesmi a vysokými borovicami tunajších lesov.
plaz-MakarskaSlávna okruhliakovo-piesočnatá pláž Donja Luka v meste Makarska je dlhá viac ako 1,5 kilometra. Chodníky sú lemované borovicami a luxusnými hotelmi. Pohorie Biokovo stojacie kolmo nad celým mestom dotvára neopakovateľnú kombináciu mora, zelene a vertikálnych kamenných útesov. Táto oblasť je charakteristická bohatou stredomorskou vegetáciou, miernymi zimami a teplými letami, ktoré spríjemňuje chladný osviežujúci vánok. Teplota vzduchu je nad 20 °C od júla do septembra a more má priemernú teplotu nad 20 °C.
kosto Sv. Marka
kostol Sv. Marka
Mesto Makarska vyrástlo v okolí malebného polostrova Sv. Peter. V minulosti poskytoval ochranu a bezpečný prístav pre námorníkov a obchodníkov. V súčasnosti je tu prevádzkované trajektové spojenie medzi Makarskou a ostrovom Brač niekoľkokrát denne. V meste Makarska  vo františkánskom kláštore sa nachádza obrazáreň a knižnica. V Malakologickom múzeu si môžete pozrieť najväčšiu zbierku ustríc, mušieľ a slimákov na svete. Za návštevu stojí aj Kostol svätého Marka s galériou, rovnako tak kostol sv. Petra a sv. Filipa.
Čím je slnko nižšie, tým sú bary, reštaurácie a diskotéky plnšie. Po nociach sa tu alkoholom rozhodne nešetrí. Príjemný večer môžete stráviť v niektorej z množstva reštaurácií, kde vám naservírujú rôzne morské špeciality. Ak si radi pochutnáte na rybacích špecialitách, zúčastnite Rybárskych nocí.
Záujemcovia o aktívny druh dovolenky sa môžu tešiť na bohatú ponuku programov a rôznych druhov športov na pláži, v meste a na horách. Z každého letoviska vedú vyznačené horské cesty na svahy a vrchy Biokova. Až na samý vrchol Sveti Jure sa dá dôjsť autom. Tu si môžete vychutnať nádhernú vyhliadku na ostrovy a mestá na pobreží až k Splitu. Pri dobrej viditeľnosti uvidíte aj Taliansko. Taktiež si môžete prezrieť stovky rastlinných druhov v botanickej záhrade Kotišina.
Na svoje si prídu aj milovníci futbalu, tenisu, hádzanej alebo basketbalu. Navštíviť môžete rehabilitačné centrom Biokovka. Odvážnejší si môžu skúsiť paragliding, parasailing, potápanie alebo zliezanie jaskýň.
Kláštor v Zaostrogu
Kláštor v Zaostrogu
Výlety
Z Makarskej riviéry sa môžete doplaviť loďou na ostrov Brač, Hvar alebo Korčula. Navštíviť môžete mesto Split, ktoré je z čias starého Ríma. Nachádza sa tu Diokleciánov palác, postavený pred 1700 rokmi.
Pekný je i výlet do Dubrovníka, pokladu Jadranu, ktorý je známy starobylým mestským centrom obohnaným mohutnými hradbami. Zaujímavým prírodným zjavom v Imotskej oblasti sú Červené a Modré jazero pripomínajúce studne.
Vo františkánskom kláštore v Zaostrogu sa nachádza zbierka obrazov známeho chorvátskeho maliara Mladena Vežu, ktorá bude zaujímať hlavne milovníkov umenia.
Mesto Mostar leží na rieke Neretva v Bosne a Hercegovine. Uvidíte v ňom pamiatky z čias tureckej nadvlády.
Galéria

0 komentářů:

Okomentovat